Hoitoturve –
käyttö ja hoito-ohjeet Polar True Oy

Mihin voin käyttää hoitoturvetta?

Hoitoturvetta voidaan käyttää kokovartalonaamiona, jalka- ja käsihoitoina, kasvonaamiona, hius- ja hiuspohjan hoitona sekä paikallishoitoina. Turvehoidot tehdään pestylle tai kuoritulle iholle.

Voiko turvehoitoa antaa myös kylmänä?

Turvehoidot voidaan antaa myös kylmänä tai viileänä. Joissain tapauksissa turvekääre voidaan pitää hoidettavalla iholla jopa yön yli, esim. kihtiä hoidettaessa. Lasten ihottumahoidoissa turvehoito voidaan aloittaa kylvyllä esim. sekoittamalla kylpyveteen 100 g hoitoturvetta ja siirtymällä myöhemmin turvenaamioon.

Miten käytän hoitoturvetta?

Hoitoturve levitetään iholle 1-2 mm paksuksi kerrokseksi, niin ettei iho näy hoitoturpeen alta. Voit lisätä turpeeseen juoksevaa hunajaa tai karkeaa suolaa. Hunaja tekee turpeesta geelimäisemmän. Hunajan glukoosioksidaasientsyymi käynnistää H2O2-tuotannon, jolla on ihoa puhdistava vaikutus. Karkea suola poistaa kudosnestettä (osmoosi-ilmiö).

Turvenaamio pidetään kosteana koko hoidon ajan esim. peittämällä naamio ohuella muovilla. Kuivuessaan turpeen hoitava vaikutus pienenee ja ihon puhdistaminen vaikeutuu. Muovikelmun päälle laitetaan huopa tai muu lämmittävä kerros. Hoidettavan alueen lämmitys hoidon aikana auttaa bioaktiivisten aineiden tunkeutumista ihon läpi. Tarkemmat hoito-ohjeet eri turvehoidolle löydät tältä sivulta.

Mitä turvehoidon käytössä tulisi huomioida?

Turvehoitoja käytetään vain ulkoisesti. Yksityiskohtaisissa käyttöohjeissa mainitut hoitotulokset on saatu Polar True Oy:n valmistamalla hoitoturpeella. Tuloksia ei voida yleistää koskemaan muiden valmistajien turvehoitotuotteita.

Kuinka kauan turvehoito kestää ja vaikuttaa?

Turvehoito kestää 10–60 minuuttia, joissain tapauksissa yön yli. Hoidon jälkeen hoitoaine poistetaan iholta lämpimällä vedellä ilman saippuaa. Ihohuokosiin tunkeutuneet hoitavat aineet vaikuttavat useita tunteja hoidon jälkeen.

Voivatko kaikki käyttää turvehoitoja?

Turvehoitoja ei suositella odottaville äideille. Keskustelethan asiantuntijan kanssa ennen turvehoitoa, mikäli kärsit pahoista haavaumista, verenkierto- tai hormonihäiriöistä. Pahoista säärihaavoista ja vaikeista verenkiertohäiriöistä kärsivien on ennen turvejalkahoitoa keskusteltava turvehoitojen asiantuntijan kanssa.

Kuinka usein voin tehdä turvehoidon?

Turvehoito voidaan toistaa 2–4 kertaa viikossa.

Osa- ja kokovartaloturvenaamio

  1. Lämmitä hoitoturve alle 60 asteen vesihauteessa. Kokovartalonaamioon hoitoturvetta kuluu 0,5–1 kg.
  2. Laita hoitoturvetta sekoitusastiaan haluamasi määrä ja lisää siihen tarvittaessa lämmintä vettä. Sekoita vesi ja turve niin, että siitä tulee helposti levitettävä hoitoaine.
  3. Puhdista iho huolellisesti, jotta ihohuokoset voivat tehokkaasti vastaanottaa hoitoturpeen biologisesti aktiivisten aineiden vaikutuksen. Perusteellinen pesu saunan yhteydessä tai ihon kuorinta on suositeltavaa tehdä välittömästi ennen turvenaamiota.
  4. Hoitoturve levitetään yleensä makuuasennossa tasaisesti 1–2 mm paksuiseksi naamioksi. Ensin selkäpuolelle halutulle ihoalueelle ja sen jälkeen vatsapuolelle, myös kasvot ja hiukset voidaan käsitellä kokovartalohoidon yhteydessä.
  5. Naamio peitetään ohuella muovikelmulla ja päälle asetetaan lämmittävä pyyhe tai huopa. Lämmitys voidaan tehostaa ulkopuolisella lämmittimellä tai antamalla hoito miedossa saunan lämmössä. Hoito kestää 30–45 min.
  6. Naamio poistetaan huuhtelemalla lämpimällä vedellä ilman saippuaa. Ihohuokosiin tunkeutuneet biologisesti aktiiviset aineet vaikuttavat useita tunteja hoidon jälkeen. Iho voidaan käsitellä tarvittaessa naamion poiston jälkeen neutraalilla hoitovoiteella.

Naamion voi toistaa 1–3 kertaa viikossa.
Pitkäaikainen pysyvä tulos saavutetaan 5–10 kerran sarjahoidolla.

Vaikutukset:

  • pehmentää ja kiinteyttää ihoa
  • vähentää ihon kireyttä
  • antaa virkistävän yleisvaikutuksen

Turvehoito lievittää erilaisia iho-oireita:

  • poistaa kutinaa
  • tasoittaa ihon väriä
  • vähentää allergisia oireita
  • tasapainottaa talirauhasten toimintaa
  • poistaa hormonaalista selluliittia

Tutkittu ja testattu hoitoturve ei aiheuta tulehduksia haavoissa tai ihovaurioissa.

Kasvoturvenaamio

  1. Ota tarvittava määrä kasvonaamioturvetta (noin 50 g) esim. teräskulhoon ja lämmitä se alle 60 asteen vesihauteessa.
  2. Lisää astiaan vähän lämmintä vettä. Sekoita turve ja vesi niin, että siitä muodostuu geelimäinen ja helposti levitettävä naamio.
  3. Puhdista iho huolellisesti, jotta ihohuokoset voivat tehokkaasti vastaanottaa hoitoturpeen biologisesti aktiivisten aineiden vaikutuksen. Ihon kuorinta on suositeltavaa välittömästi ennen turvekasvonaamiota.
  4. Levitä turvenaamio lastalla tai pensselillä tasaisesti 1–2 mm paksuiseksi naamioksi kasvolle ja kaulan alueelle.
  5. Peitä naamio kostealla harsolla tai ohuella muovikalvolla niin, että hengitystiet jäävät vapaiksi. Naamio peitetään lämmittävällä pyyheliinalla. Lämpövaikutusta voidaan tehostaa esim. höyrystimellä. Hoito kestää 20–40 minuuttia.
  6. Naamio poistetaan ja iho puhdistetaan lämpimällä vedellä esim. sienen avulla ilman saippuaa. Ihohuokosiin tunkeutuneet biologisesti aktiiviset aineet vaikuttavat useita tunteja hoidon jälkeen. Iho voidaan käsitellä naamion poiston jälkeen neutraalilla hoitovoiteella.

Turvekasvonaamion voi toistaa 1–2 kertaa viikossa.
Pitkäaikainen pysyvä tulos saavutetaan 5–10 kerran sarjahoidolla.

Turvehoito vaikuttaa myönteisesti:

  • ihon kimmoisuuteen
  • ihon kirkkauteen
  • kosteuteen
  • pehmeyteen
  • talirauhasten tasapainottamiseen

Turvenaamiolla ei ole havaittu allergisoivia vaikutuksia. Verenkierron vilkastumisesta iho saattaa vähän aikaa hoidon jälkeen punottaa. Hoito sopii erikoisen hyvin rasvaiselle ihotyypille. Turvekasvonaamiolla on hoitava vaikutus erilaisiin ihottumiin ja allergisiin ihoreaktioihin.

Hiusturvehoito

  1. Ota 50–100 g hoitoturvetta esim. teräskulhoon ja lämmitä se alle 60 asteen vesihauteessa.
  2. Lisää astiaan vähän lämmintä vettä. Sekoita turve ja vesi niin, että siitä muodostuu geelimäistä ja helposti levitettävää hoitoainetta.
  3. Kostuta hiukset ja hiuspohja vedellä. Poista liika kosteus pyyheliinalla. Ei shampoopesua.
  4. Levitä lämmitetty hoitoturve hiuksiin ja hiuspohjaan hieromalla.
  5. Peitä hiukset suihkumyssyllä tai muovikelmulla ja laita päälle lämmittävä pyyheliina. Lämpövaikutusta voidaan tehostaa esim. hiustenkuivaajalla. Hoito kestää 20–40 minuuttia.
  6. Turvehiushoide huuhdellaan hiuksista lämpimällä vedellä. Hiuspohjan ihohuokosiin ja hiussuomuihin tunkeutuneet biologisesti aktiiviset aineet vaikuttavat useita tunteja hoidon jälkeen. Pesun jälkeen voidaan tarvittaessa käyttää neutraaleja hoitoaineita.

Hoito voidaan toistaa 1–2 kertaa viikossa.
Pitkäaikainen pysyvä tulos saavutetaan 5–10 kerran sarjahoidolla.
Soveltuu erikoisesti helposti rasvoittuville hiustyypeille.

Vaikutukset:

Pienentää hiusten suomuisuutta ja syventää niiden luonnollista väriä, sekä tekee ne eloisammiksi.
Lievittää hiuspohjan ihottumia ja allergisia reaktioita.

Käsiturvehoito

Käsiturvekylvyssä tarvitaan pöydälle laitettava allas, johon kädet mahtuvat.

  1. Liota ja pese kädet huolellisesti turvesaippualla. Suorita ihonhoidolliset toimenpiteet ennen turvekylpyä.
  2. Laita altaaseen noin 20 cm 38–42 asteista vettä.
  3. Leikkaa pakkauksessa olevasta huoneenlämpöisestä turvepussista kulma auki ja sivele hoitoturvetta tasaisesti käsiin kyynärpäihin asti.
  4. Laita kumpaankin käteen oma muovipussi rullaamalla. Jos hoito annetaan vain ranteisiin saakka, muovipussin sijasta voidaan käyttää muovisia kertakäyttöhanskoja.
  5. Laita kädet lämpimään altaaseen 20–30 minuutiksi. Liikuta kevyesti käsiä kylvyn aikana. Vaihtoehtoisesti kädet voidaan laittaa myös lämpimiin kääreisiin esim. pitkiin villakäsineisiin. Joissain tapauksissa hoito voi kestää yön yli.
  6. Hoidon jälkeen suojapussit tai käsineet poistetaan ja kädet huuhdotaan altaassa olevassa vedessä. Huuhtelu voi tapahtua myös suihkussa. Kädet kuivataan ja pidetään lämpiminä hoidon jälkeen.

Turvekäsihoito voidaan antaa myös kylmähoitoina. Pahoista haavoista ja verenkiertohäiriöistä kärsivien on ennen turvekäsikylpyä keskusteltava turvehoidon asiantuntijan kanssa.
Sopii erikoisen hyvin atooppisen ihon hoitoon.

Vaikutukset:

  • pehmentää ihoa
  • lisää käsien verenkiertoa
  • aiheuttaa virkistävän ja lämmittävän reaktion
  • lievittää erilaisia sieni-, ihottuma- ja allergiaoireita
  • vähentää ihon kuivumisesta johtuvaa kutinaa
  • lievittää tehokkaasti reumaattisia oireita.

Jalkaturvehoito

Jalkaturvekylvyssä tarvitaan jalka-allas tai noin 30 l muovisaavi.

  1. Liota ja pese jalat huolellisesti turvesaippualla. Suorita kovettumien poistot ja muut ihonhoidolliset toimenpiteet ennen turvejalkahoitoa.
  2. Laita jalka-altaaseen tai saaviin noin 30 cm 38–42 asteista vettä.
  3. Leikkaa pakkauksessa olevasta huoneenlämpöisestä turvepussista kulma auki ja sivele hoitoturvetta tasaisesti jalkateriin ja puoleen väliin pohjetta.
  4. Laita kumpaankin jalkaan oma muovipussi rullaamalla.
  5. Laita jalat lämpiämään jalka-altaaseen 20–30 minuutiksi. Liikuta kevyesti jalkoja kylvyn aikana. Vaihtoehtoisesti jalkoihin voidaan laittaa myös pitkät lämmittävät sukat. Joissain tapauksissa hoito kestää yön yli.
  6. Hoidon jälkeen suojapussit poistetaan jaloista ja huuhdotaan jalka-altaassa olevassa vedessä. Huuhtelu voi tapahtua myös suihkussa. Huuhtelun jälkeen jalat kuivataan ja pidetään lämpiminä.

Turvejalkahoito voidaan antaa myös kylmähoitoina. Pahoista säärihaavoista ja vaikeista verenkiertohäiriöistä kärsivien on ennen turvejalkahoitoa keskusteltava turvehoitojen asiantuntijan kanssa.

Vaikutukset:

  • pehmentää ihoa
  • lisää jalkojen verenkiertoa
  • aiheuttaa virkistävän ja lämmittävän reaktion
  • lievittää erilaisia jalkojen sieni-, ihottuma- ja allergiaoireita
  • vähentää ihon kuivumisesta johtuvaa kutinaa
  • poistaa kivun ihohalkeamista ja lopettaa mahdolliset vuodot
  • lievittää tehokkaasti kihdin ja muiden reumasairauksien oireita

Saunaturvehoito

  1. Lämmitä hoitoturve alle 60 asteisessa vesihauteessa. Saunassa tehtävään kokovartalohoitoon hoitoturvetta kuluu n. 1–1,5 kg.
  2. Ota tarvittava määrä hoitoturvetta sekoitusastiaan ja lisää siihen lämmintä vettä tarvittaessa. Sekoita vesi ja turve niin, että siitä tulee helposti levitettävä hoitoaine.
  3. Peseydy huolellisesti niin, että ihohuokoset puhdistuvat ja voivat tehokkaasti vastaanottaa turpeen biologisesti aktiivisten aineiden vaikutuksen.
  4. Saunan lauteet suojataan muovilla tai muovitetulla kankaalla, koska puuhun jää turpeesta jälkiä.
  5. Levitä turve tasaisesti haluamallesi ihoalueelle noin 1–2 mm kerrokseksi. Turpeen voi levittää koko ihoalueelle hiukset mukaan luettuna.
  6. Miedossa saunan löylyssä ollaan turvenaamion kanssa 10–20 minuuttia. Saunailman tulee olla riittävän kosteaa, ettei turve pääse kuivumaan iholla. Mikäli löylyssä käydään useaan kertaan, naamio tehdään viimeisellä löylykerralla.
  7. Turvenaamio pestään iholta ja hiuksista vedellä ilman pesuainetta ja kuivataan tavanomaisesti pyyhkeellä. Ihohuokosiin tunkeutuneet biologisesti aktiiviset aineet vaikuttavat useita tunteja pesun jälkeen. Kuivauksen jälkeen iho voidaan käsitellä tarvittaessa neutraalilla vartalovoiteella.

Saunaturvehoidon voi toistaa 1–2 kertaa viikossa.

Vaikutukset:

  • iho tuntuu pehmeältä, kiinteältä ja virkistyneeltä
  • poistaa hormonaalista selluliittia
  • lievittää reumaattisia kipuja
  • lievittää erilaisia iho-oireita